Wijn is meer dan zomaar een drank. Het verhaal en het moment van drinken van wijn maakt het kijken, ruiken en proeven van wijn een belevenis.

HOE WORDT WIJN GEMAAKT?

STAP 1: De wijnmaker heeft zijn druiven geoogst en gaat op een sorteertafel kijken wat de goede druiven zijn. Vaak worden de druiven dan ook ontsteeld.

STAP 2: De druiven worden gekneusd. Hierbij komen de schilletjes in contact met het sap van de druiven. Hierdoor komen alle vaste delen die op de schillen zitten vrij en in het sap te zitten. Bij witte wijn wordt het sap uit de druiven geperst en worden de schilletjes niet gebruikt. Het is dan puur sap wat vrij kwetsbaar is. Om deze reden wordt er vaak zwavel toegevoegd, dit helpt tegen het oxideren van de wijn. Ook bij rode wijn worden de druiven worden gekneusd waarbij de schilletjes in contact met het sap van de druiven. Het sap wordt er dus niet uitgeperst.

STAP 3: Nu gaat het vergistingsproces is. Dit gebeurt of in een houten vat of in een roestvrijstalen tank. De gisten die van nature al op de schillen zitten, worden nu actief omdat ze in contact komen met de suikers van het sap. Die gistcellen eten als het ware de suikers op en produceren hiermee koolzuur, gas en alcohol. Bij rode wijn zitten de schillen en pitten er dus nog bij. Er komt dan koolzuurgas vrij, wat het laat borrelen en warm worden. Om deze reden zijn het vaak gekoelde tanks zodat het niet te warm wordt en er veel fruit bewaard kan worden. De temperatuur van witte wijn wordt vaak heel ver omlaag gehaald. De wijnen komen dan in een ander vat te zitten.

STAP 4: In dat vat wordt er bij witte wijn gekozen om er een tweede vergisting aan toe te voegen of niet. Dat noemen ze de malolactyische vergisting. Dit houdt in dat de harde appelzuren wel of niet mogen worden omgezet in melkzuren. Als dit gebeurt, wordt de wijn veel zachter. Bij rode wijnen wordt er bijna altijd een malolactysiche vergisting aan toegevoegd.

STAP 5: Bij de rode wijn worden de pitjes en schillen eruit gehaald.

STAP 6: De wijnen gaan nu rijpen op vat. Dit kan in een houten of een roestvrijstalen vat. Hout kan een smaak toevoegen (als het heel jong hout is) of de andere, voornaamste reden. Hout laat zuurstof door, wat een ontwikkeling al op gang brengt bij de wijn. Hierdoor krijg je een natuurlijke veroudering al terwijl hij ligt te rijpen.

STAP 7: Na een tijd van rijpen, verschillend per wijn, worden de wijnen gebotteld (in de fles gedaan). Dit is een heel hygiƫnisch proces waarbij ook de keuzes worden gemaakt van soort fles en soort afsluiting.

In heel veel stappen kan de wijnmaker er dus voor kiezen om zijn hand er op te leggen, of het natuurlijke proces zijn gang te laten gaan.