Het lijkt voor sommige wel geheimtaal. Maar het is eigenlijk niets anders dan jargon. En dan voor wijnliefhebbers.
Laat je niet misleiden, we geven hier een verklaring van de meest voorkomende wijntermen.

A

AANDRONK Eerste wat je waarneemt als de wijn in je mond komt.

AARDS Ruikt naar paddenstoelen en bossen.

A BARRICA Spaans, houtrijping die rode Riojawijnen en traditionele witte wijnen hun unieke karakter geeft. Bijna 50% van alle Riojawijn rijpt op deze manier.

AC/AOC/Appellation d’Origine Contrôlée Frans, AOC of AC zijn afkortingen. Officiële kwaliteitsaanduiding. Deze wijnen komen uit een bepaalde streek (origine) en zijn aan strenge kwaliteitseisen onderworpen. Gecontroleerd worden onder andere de druivenrassen, het aantal wijnstokken, de maximum opbrengst, het maximum alcoholpercentage en de verbouwingsmethode.

AFDRONK De smaak die in de mond achterblijft nadat je de wijn hebt doorgeslikt.

AROMA Geur van een wijn. Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen het primaire aroma en het door rijping verkregen bouquet of secundair aroma. Het primaire aroma is dan in de jonge wijn aanwezig, voortgekomen uit de druif en de gisting: fruitig, bloemig, plantaardig, kruidig, kamfer, broom, zweet, tomaat, of niet lekker, dat kan natuurlijk ook. Wanneer je aan een wijn ruikt bereik je de primaire aroma’s. Na walsen komen de rijpingsaroma’s meer te voorschijn.

APPELLATION Een geografisch wijngebied. In Frankrijk betekende dit vroeger dat een wijn van bepaalde druiven en volgens een bepaalde methode was gemaakt. Appellation Controlee garandeert dat de wijn uit de streek komt die op het label staat.

ASSEMBLAGEWIJN Wordt gezegd van wijn die wordt samengesteld uit meerdere (witte en blauwe) druivenrassen. Ook wel blend genoemd. Mix van verschillende wijnen, apart bereid volgens perceel, druivenras en eventueel andere factoren als bodem en leeftijd van de wijnstokken.

ASSEMBLEREN Het samenstellen door wijnen te mengen. Uit verschillende wijngaarden, van meerdere druivenrassen of door jaren te roeren en te mengen. Vaak toegepast om ieder jaar een constante smaak te kunnen presenteren. In bijvoorbeeld Roussillon heeft men veel druiven staan die men niet als cépage zou gebruiken, maar juist als assemblage. In Champagne assembleert men wijnen van verschillende jaren, in tegenstelling tot een millésime. Hele goede, dure champagnes kunnen uit ruim honderd verschillende wijnen zijn samengesteld. Ook: verschneiden (D), blend (UK)
Assembleren kan ook het samenstellen van een wijn door druiven te mengen betekenen. Voor het persen kan men een druivensamenstelling maken. De eerste ideeën hiervoor zijn al in het voorjaar bekend. Men kan ook druiven door elkaar planten en alle druiven door elkaar verwerken.

AZIJNZUUR Azijn is water of wijn met 1% azijnzuur. Uiteindelijk wordt alle wijn azijn.

—————————————————-

B

BALANS Een harmonische wijn met evenwicht in zuren, fruit, alcohol en eventueel tannine.

BEZINKEN Het in de wijn naar beneden dalen van vaste deeltjes. Het bezinksel wordt “depot” genoemd.

BARRICA/BARRIQUE Internationaal gebruikt eikenhouten vat waarin men de wijn laat rijpen. De inhoud verschilt per streek: 225 liter in Bordeaux, 228 liter in Bourgondi¿. De eik komt meestal uit Midden-Frankrijk, maar vaak ook uit de Verenigde Staten en tegenwoordig ook uit Slovenie, Hongarije enzovoort. Kost nieuw ongeveer 700 euro.

BLEND Wijn samengesteld uit meerdere (witte en blauwe) druivenrassen. Ook wel assemblagewijn genoemd.

BODEGA Wijnhuis

BODY De wijn heeft kracht, veel alcohol.

BOTRYTIS Een schimmel die druiven aantast onder koele en vochtige omstandigheden. De druiven krimpen en verrotten of drogen uit. De schimmel verhoogt het suikergehalte en de aroma’s van de druiven. Wordt ook ‘”edelrot” genoemd.

BOTTELEN Vullen van een fles. Gebeurt in Nederland met in bulk geïmporteerde wijn, maar natuurlijk ook in wijnproducerende landen. Het bottelen brengt gemak voor de consument, maar zorgt er ook voor dat de wijn luchtvrij wordt bewaard, waardoor deze langer houdbaar blijft dan in een tank of vat.

BOUQUET/BOEKET Het boeket is een complex geheel van aroma’s, eigen aan mooi gerijpte wijn. Ontwikkelde en complexe geur van een gerijpte wijn. Tot bouquet behoren o.a. de aardse, bossige, dierlijke, kruidige, notige, tabakkige geuren. Bouquet ontstaat meer in wijnen met meer zuur en wijnen van een arme bodem.

—————————————————-

C

CAPSULE Omhulsel dat over de kurk, mond van de fles en een deel van de hals wordt aangebracht. Van metaal of kunststof. Dient op de meest correcte wijze enige millimeters onder de mond van de fles afgesneden te worden om contact met de wijn te vermijden.

CAVA Mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de Méthode Traditionelle, dat wil zeggen gisting op de fles.

CAVA RESERVA Minimaal 3 jaar gerijpt.

CAVA GRAND RESERVA Minimaal 5 jaar gerijpt.

CEPAGE Wordt voor 100% van één druivenras gemaakt. De wettelijke grens ligt meestal bij 85%. Mengsels van druivenrassen zijn vaak lekkerder.

CHAMBREREN Het op serveertemperatuur laten komen van een fles rode wijn welke uit de kelder o.i.d. komt.

CRIANZA Wijn, voor crianza gelden verschillende regels over rijping op vat en op fles per gebied.

CRU Frans, letterlijk: gewas. Wijnen met het etiket cru komen van de beste wijngaarden binnen een bepaald gebied

CUVE Grote kuip uit inox, beton of een ander materiaal, waarin de wijn vergist en eventueel een tijd rijpt.

—————————————————-

D

DECANTEREN Het op serveertemperatuur laten komen van een fles rode wijn welke uit de kelder o.i.d. komt.

DEPOT Bezinksel. Wijn van cabernet sauvignon druiven geeft veel depot, pinot noir amper. Kan zeer bitter smaken. Niet te verwarren met wijnsteen
Het depot ontstaat tijdens de gisting op de bodem van het vat (lie). Wanneer de wijn ongefilterd wordt gebotteld zullen vaste delen in de fles kunnen komen
Depot ontstaat ook tijdens de rijping van rode wijn in de fles en verzamelt zich op de bodem. Is te verwijderen met decanteren.

DROESEM De drab die naar de bodem van de tank zakt. Deze kan afgestorven gistcellen, pulp, zaden en stelen bevatten. Soms wordt hiermee ook het bezinksel bedoeld dat in de hals van de fles zit na de tweede fermentatie van mousserende wijnen. Dit bezinksel wordt later in het proces nog verwijderd.

DROOG Een droge wijn, wordt tegenwoordig ook “strak” genoemd. Eigenlijk is droge wijn een wijn met een prima balans tussen zuur en zoet. Als de gistende wijn ongestoord door kan gaan, zal uiteindelijk bijna alle suiker op zijn en zal droge wijn ontstaan. In noordelijke gebieden zijn de kelders vaak zeer koel. Wil men daar een droge wijn verkrijgen dan zal vaak warmte aan de gistende wijn moeten worden toegevoegd om alle suiker (tot minder dan 4 g/l) te kunnen vergisten. Maar zit er veel zuur in de wijn dan kan wat meer suiker in de wijn geen kwaad. Het is niet eenvoudig daar een goede balans in te vinden.

—————————————————-

E

EDEL DRUIVENRAS Een druivenras dat tot de allerbeste druivenrassen gerekend kan worden. Een edel druivenras heeft een constante hoge kwaliteit. Er worden gedistingeerde, evenwichtige wijnen van gemaakt.

EDELROT Zie “botrytis”.

ELEGANT Positief smaakkenmerk van een wijn. De structuur van dit smaakkenmerk is smal, maar heeft finesse en is evenwichtig. Ragfijn, delicaat. Kan in flûte geschonken worden.

ENTEN Kruisingstechniek voor planten. Een deel van een plant (de ent) wordt vastgemaakt op de stam van een andere plant. Wordt gebruikt ter verbetering van de plant.

EVENWICHTIG Wijn met alle smaakonderdelen en in de juiste verhoudingen.

—————————————————-

F

FERM Meestal jong met tannines en/of veel zuur.

FINESSE Eigenschap van grote wijnen: verfijnd en complex. Subtiel.

FILMEND Zacht mondgevoel, alsof er een filmlaagje in de mond komt.

FLESRIJPING De rijping van de wijn in de fles door natuurlijke chemische reacties van stoffen in de wijn. Dit proces begint wanneer de wijn eerst voldoende heeft gerijpt op vat.

FLORAAL Ruikt naar bloemen, is soms geparfumeerd, vriendelijk.

—————————————————-

G

GELAAGD Complexe wijn, met meer lagen of dimensies.

GEOXIDEERD Oude wijn of de wijn is in aanraking met te veel lucht geweest waardoor hij een bruine kleur heeft, z’n fruitige aroma’s kwijt is en daarvoor in de plaats overrijpe en vaak ook zure aroma’s heeft gekregen.

GEWICHT Licht, middelzwaar of zwaar – wordt bepaald door alcohol- en/of suikergehalte.

GISTINGSPROCES Tijdens dit proces wordt de suiker van de druiven omgezet in alcohol en koolzuurgas.

GRAN RESERVA Spaans, rode wijnen die minimaal in 24 maanden in houten vaten rijpen en minimaal 36 maanden in de fles. Witte en roséwijn rijpen in totaal 48 maanden, met een minimum van 6 maanden in het vat. Aantal maanden rijping in vat en op fles verschilt per gebied/land.

—————————————————-

H

HALFDROOG Vage term voor wijnen met een suikergehalte tussen de 4 en 30 gr/l. Niet droog, niet zoet. Meio doce (Port).

HARD Wrang als gevolg van veel tannine.

HOMMARD High quality cashmere sweaters

HOOFDGISTING Alcoholische gisting; proces waarbij glucose door het enzym zymase wordt omgezet in alcohol (ethanol) en koolzuurgas.

HOUDBAARHEID Er is onderscheid tussen microbiële/enzymatische houdbaarheid: een product is veilig indien het bij normaal gebruik niet bederft, en sensorische houdbaarheid: de smaak van wijn kan door ouder worden ook achteruit gaan.

HYBRIDEN Modern woord voor kruising. Bij de kruising van twee druivenrassen ontstaan hybriden. Dat geldt voor alle landbouwproducten. De bedoeling hiervan is om sterke eigenschappen verschillende rassen te verenigen in één plant.

—————————————————-

I

INWEKEN Bewerking vlak voordat de gisting start. De schillen en het sap zijn bij elkaar in een vat om de kleur en aroma van de schil aan het sap te kunnen overdragen.

—————————————————-

J

JONG Nieuwe oogst smaakt nog jong wanneer:

– de zuren wat scherp zijn;
– de tannine hard;
– de kleur nog niet gebruind;
– de smaken (ook van het hout) nog niet mooi harmonieus zijn versmolten.

—————————————————-

K

KATER Algemeen gevoel van onbehagen na het drinken van kwalitatief mindere wijn. 🙂

KLARING Het scheiden van de droesem van de wijn. Zie ook droesem.

KOUDE VERGISTING De gistende wijn wordt gekoeld voor het maken van fruitige witte wijnen.

KRUIDIG Positieve smaakaanduiding, slaat meer op specerijen dan op groene kruiden.

KURKSMAAK De muffe geur en smaak van een wijn, veroorzaakt door een aangetaste kurk.

—————————————————-

L

LAGEREN Het bewaren van uw wijn op een prima plaats, totdat deze op dronk is of totdat deze de smaak heeft die u prefereert.

LIE In de uitdrukking ‘sur lies’: bezinksel gevormd door de uitgewerkte dode gistcellen. Sommige wijnen worden een tijd met dat bezinksel in contact gelaten om rijkere aroma’s te krijgen.

—————————————————-

M

MALOLACTISCHE GISTING Zie melkzuurgisting.

MELKZUURGISTING Ook wel malolactische gisting genoemd. Tijdens dit proces wordt appelzuur (uit de druif) door bacteriën omgezet in melkzuur. Melkzuur is zachter van smaak en de wijn wordt hierdoor minder zuur. Rode wijn ondergaat altijd een proces van melkzuurgisting , witte wijn niet altijd.

METHODE TRADITIONELLE Wijnbereiding in twee stappen. De eerste gisting op vat of tank en de tweede gisting in de fles. Doordat het bij de tweede gisting ontstane koolzuur niet kan ontsnappen lost het in de wijn op en ontstaat een mousserende wijn.

MINERALIG/MINERALITEIT Aroma’s afkomstig uit de bodem, ze variëren maar geven vaak een zilte, zoutachtige indruk.

MOELLEUX Zoete wijn van overrijpe druiven. Minder rijk dan een liquoreux.

—————————————————-

N

NIEUWE WERELD Het geheel van wijnlanden die niet bij de oude Europese wijnlanden horen, zoals Chili en Australië. Onder de Oude wereld vallen wijnlanden als Frankrijk, Spanje en Italië.

—————————————————-

O

OENOLOGIE De wetenschap van wijnbereiding. De biochemische aspecten van wijnontwikkeling spelen een belangrijke rol.

OENOLOOG Wijnbouwingenieur, technisch geschoold, technoloog.

ONGEFILTERD Niet gefilterde wijn, waarbij droesem nog onder in de fles aan te treffen is.

OOGSTEN Het binnenhalen van het fruit, plukken. handmatig of machinaal. Soms ‘s nachts omdat het koeler is: om spontane gisting te voorkomen, omdat de wet een minimale temperatuur vereist (Eiswein), of opdat fruit kouder kan gisten. Soms bij volle maan (macrobiotisch).
Vroeg oogsten doe je wanneer het een hete zomer is geweest (2003). Het fruit is dan al rijp (tannine) en met met langer uitstellen van het oogsten, gaan alle zuren verloren.

OP DRONK Wanneer een wijn genoeg rijping heeft gehad om drinkbaar te zijn. De meeste wijnen zijn bij het bottelen al drinkbaar. Sneller op dronk betekent minder voorraadvorming en geschikt voor dagelijks gebruik.

OXIDATIEF Rijpe, zwoele aroma’s tot naar zuur; de wijn heeft te veel contact met zuurstof gehad.

—————————————————-

P

PERSEN Druiven persen. Het sap uit de druiven treden met de voet, was vroeger de gewoonte. Nu nog wel in Portugal (Douro). Door een moderne machine kan dat nu zeer precies worden uitgevoerd. Een belangrijk moment bij het wijn maken. Hoe minder vaste delen je met het sap mee laat vloeien, des te minder er van de schil (tannine) in de most terecht zal komen. Het zuivere sap. Ook de schilwand kan men onbeschadigd achterlaten. Voor een zuivere wijn zijn het glucoserijke sap en de gistcellen van belang. Laat men vaste delen toe in een most, dan zal de wijn anders gaan smaken. Vaste delen zijn er later eventueel uit te filteren. Maar goede apparatuur om dit te kunnen, is erg duur.

PHYLLOXERA Druifluis die eind 19e eeuw het grootste deel van de Europese wijnbouw vernietigde. Alleen Chili en Cyprus zijn gespaard gebleven.

POLYFENOLEN In wijn: tannine en de kleurstoffen. Wateroplosbare stoffen die een belangrijke rol in alle levensmiddelen vervullen, als antioxidant, kleurstof, tegengaan van bruinkleuring, remstof voor enzymen. Erg gezond.

PROEVEN KLIK OP PROEVEN IN HET LINKER MENU VOOR EEN UITGEBREIDE BESCHRIJVING

—————————————————-

Q
Wij kennen (nog) geen wijntermen met deze letter.

—————————————————-

R

REDUCTIEF Bedompte aroma’s, de wijn heeft te weinig contact met zuurstof gehad.

RESERVA Wijn, aantal maanden rijping in vat en op fles verschilt per gebied/land. B.v. Portugal: 12 maanden gerijpt op hout, 24 maanden op de fles. Een reserva moet voldoen aan drie voorwaarden. Hij moet afkomstig zijn van één goed oogstjaar en minimaal één jaar op vat en één jaar op fles hebben gelegen. Het alcoholgehalte moet minimaal een half procent hoger zijn dan is voorgeschreven.

ROND Soepel, zacht, niet scherp, half strak

ROSADO Spaans, rosé.

ROSE Frisse wijn, gemaakt door de schillen van blauwe druiven voor de kleur kort met het witte druivensap te laten meegisten. Meestal een assemblage van druivensoorten. Saignée komt hier goed van pas.

—————————————————-

S

SHERRY Spaanse wijn. Kenmerkend voor sherry zijn ziltigheid, oxidatietonen, impressies van jodium en noten, strakke droge of juist zoetige, warme smaakpatronen. De naam komt van de stad Jerez de la Frontera ( de la Frontera verwijst naar de oude grens tussen de Moren en de Christenen).

SIN-CRIANZA Spaans. In Rioja een aanduiding voor een jonge wijn die minder dan 1 jaar op fles heeft gerijpt.

SLOBBERWIJN Goedkope, gemakkelijk drinkbare wijnen om zo achterover te slaan.

SMAAK Hoog op smaak of laag? (Subjectieve) vaststelling of een wijn lekker is. Bij dit vaststellen zijn belangrijk: omgevingsfactoren en presentatie, emoties, vooroordelen.
Smaak hebben: geoefend in het voor jezelf vaststellen of een wijn lekker is, dat is te leren en niet zo heel moeilijk. Basissmaken welke de tong waarneemt: zout, zoet, zuur en bitter; alle andere waarnemingen gaan via de neus.

SOEPEL Rond, zacht, makkelijk, toegankelijk.

STABIEL Een wijn is stabiel wanneer de gisting niet spontaan meer optreedt. In deze tijd een verouderd begrip, al kan je bij een handelaar of producent best eens een fles van obscure kwaliteit in je handen gedrukt krijgen.

STEEN (SMAAK) Steen is een druivenras in Zuid-Afrika. Is hetzelfde als de chenin blanc uit de Loire. Steen (gesteente) is erg belangrijk als onderdeel van de bodemsamenstelling. Bepaalt de mate van wortelgroei, structuur van een wijn.
Met een steensmaak wordt de smaak bedoeld die een wijn zal aannemen wanneer deze in kruiken is verpakt. Wordt in wijn mineralig genoemd, dan kan de herkomst van de stenen uit de bodem komen.

STILLE WIJN Een niet-mousserende wijn.

STRUCTUUR De verschillende smaakcomponenten van een wijn, zoals tannine, zuur, suiker en fruit, in samenspel met het alcoholgehalte. Kwalificatie die belangrijk is om aan te geven of een wijn te bewaren is, dan is structuur nodig. Dit wordt gevormd door de zuren en tannine. Door laat te oogsten verliest een wijn aan structuur, maar krijgt meer ronding.

STUG Droge, bittere wijn, wijn zonder fruit.

SULFIET Eigenlijk zwaveldioxide (SO2). Wordt toegevoegd aan de most (het geperste druivensap) of aan de wijn om bacteri¿n te doden, het gistproces te stoppen en oxidatie (contact met zuurstof) tegen te houden. Zo blijft het ‘fruit’ fris. De toegelaten hoeveelheden per liter zijn door Europese regels aan banden gelegd.

—————————————————-

T

TAFELDRUIF Een tafeldruif die uit de hand gegeten kan worden. Deze druif is vaak zoeter dan een wijndruif.

TAFELWIJN Laagste categorie wijn. Meestal uitsluitend met aanduiding van het land van herkomst of de EU.

TANNINE Tannine wordt ook wel looizuur genoemd en komt van nature voor in de schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Ook via een eikenhouten wijnvat komt er tannine in de wijn terecht. Bij het persen en gisten van de druiven komt er tannine in de wijn. Door de tannine kan een wijn langer bewaard worden omdat de tannine het oxidatieproces vertraagd.. Indien hij voldoende rijp is, draagt tannine bij aan een mooie structuur van de wijn in de mond. Een overmaat aan (onrijpe) tannine geeft een wijn een hard en droog karakter.

TANNINEUS Wrange wijn door veel tannine, meestal voor onrijpe tannine.

TERROIR Frans, bodemsamenstelling. ‘Terre’ betekent grond of bodem. Staat voor het totaal van de directe omgeving van de druivenstok. Hieronder vallen bodem, microklimaat en de natuurlijke waterhuishouding. Terroir wil ook zeggen dat men de bodem in de wijn kan proeven.

—————————————————-

U

Wij kennen (nog) geen wijntermen met deze letter.

—————————————————-

V

VARIETAL WIJN Wijn die voor het grootste deel van één druivenras is gemaakt en genoemd is naar dit druivenras. Deze wijnen komen meestal uit gebieden waar veel druivenrassen op een kleine oppervlakte worden verbouwd. Vooral wijnlanden uit Noord- en Zuid-Amerika, en Australië en Nieuw-Zeeland passen deze praktijk toe. Zie ook Cépage.

VATRIJPING Het proces van rijping van wijn in een vat. Hierdoor wordt de wijn door allerlei biochemische reacties steeds beter drinkbaar.

VERMOEID Te oude wijn, over het hoogtepunt van de ontwikkeling heen.

VERMOEIEND Wijn met weinig frisse zuren. Kan ook bij jonge wijnen voorkomen, meestal veel alcohol.

VERMOUT taliaans, ook wel vermouth. Versterkte witte of rode wijn. Op smaak gebracht met planten, kruiden, suiker en caramel. De grootste producenten zitten in Piemonte. Eén daarvan, Martini & Rossi, is zo bekend geworden dat Martini synoniem is geworden voor Vermout.

VERSTERKTE WIJN Wijnen waarbij de gisting is gestopt door toevoeging van alcohol, zoals port en sherry. De aanwezige suikers in de druiven worden niet omgezet in gist, waardoor de wijn een zoete smaak behoudt. Vroeger gebeurde dit om de wijn beter te kunnen conserveren.

VINIFICATIEMETHODE De manier waarop wijn gemaakt wordt.

VINIFICATIE Alles wat nodig is om geperste druiven te veranderen in wijn.

VINO BLANCO Spaans, witte wijn.

VINO TINTO Spanje, rode wijn. Gewone rode wijn zonder houtrijping

VINO JOVEN Spanje, jonge wijn. Wijn die minder dan zes maanden oud is en en direct na klaring in de fles is gedaan. Deze wijn is gemaakt om meteen te drinken.

VLAK Gebrek aan concentratie en inhoud.

—————————————————-

W

WALSEN Het ronddraaien van het glas (op een tafel of in de hand) om aroma’s los te maken. Eerst ruiken, dan walsen, dan wederom ruiken. Het verdiend aanbeveling een groot glas te nemen bij het proeven van wijn, zie glaswerk.

WIJNDRUIF Druivenras dat gebruikt wordt voor wijn.

WIJNHUIS Wijnproducent.

WIJNSTEEN Kristallen die als witgele kruimels op de bodem van de fles zichtbaar zijn. Teken van goede wijn, aangezien het gehalte aan het lekkere wijnsteenzuur hoog is geweest.
Ontstaat o.a. door (witte) wijn bij lage temperatuur te bewaren. Hierbij kristalliseert wijnsteenzuur uit door een verbinding met Kalium (mineraal) aan te gaan. Heeft geen invloed op de smaak, zoals dépôt dat bij rode wijn wel kan hebben (bitter).

WRANG De wangen trekken naar binnen, niet echt lekker. Komt voor bij jonge wijnen: onrijpe tannine en weinig lekkere zuren, zoals appel- en citroenzuur. De zuren kunnen door rijping wegvallen, de onrijpe tannine niet.

—————————————————-

X

Wij kennen (nog) geen wijntermen met deze letter.

—————————————————-

Y

Wij kennen (nog) geen wijntermen met deze letter.

—————————————————-

Z

ZACHT Door het lage smaakgehalte kan een wijn zacht zijn. Zoals een silvaner fluweel benaderen kan. Ook uitgesproken zacht zijn rijke dessertwijnen, maar dan door een hoog suikergehalte, dat mooi in de omliggende structuren is geïntegreerd.

ZIEL Van een fles. Holte in de bodem van een fles, oorspronkelijk bedoeld om te zorgen dat eventueel bezinksel zich niet teveel door de wijn verspreid bij het uitschenken.

ZOET Smaakkenmerk van een wijn, tenminste 45 g/l (D en O). Wijn met suiker, niet altijd filmend. Bij hogere zuurgehaltes kan een wijn meer suiker hebben voordat de wijn zoet gaat smaken (honing is ook heel zuur). Zoete wijn maken.

ZOMERWIJN Een frisse wijn met niet teveel alcohol, vrij droog en strak. Niet complex.

ZUIVER Schoon. Positieve indruk van een wijn. Komt voor bij strakke witte wijnen en rosé.

ZWAAR Zware wijn door een hoog alcoholpercentage en vermoeiend door weinig zuur. Meestal bij warme jaren of warme gebieden. Ook: veel tannine.