22 Deelnemers verzamelden zich op het plein voor de hoofdingang van de Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal in Oosterhout voor een leuke, gezellige en leerzame wijnexcursie.

Sint-Catharinadal is als een baken van rust en zingeving, een omgeving waarin gemeenschappelijkheid, geborgenheid, ontmoeting en duurzaamheid. En wanneer je hier arriveert, dan is dat ook direct voelbaar en alom aanwezig.

Als eerste onderdeel stond een rondleiding van het klooster op het programma. 
Sinds 1647 wonen onafgebroken de zusters Norbertinessen in dit klooster. Onder deskundige begeleiding van de gids mochten we een kijkje nemen in verschillende ruimtes van het klooster. Natuurlijk niet in de woonvertrekken van de zusters zelf, dat is privé. Maar wel onder andere in de Blauwe Camer en enkele andere vertrekken die de proost bijvoorbeeld vroeger gebruikte om in te werken en bezoek te ontvangen.

Vervolgens stond een wandeling door de wijngaard op het programma.
Marc Mulder van All About Wine, die samen met zijn echtgenote Simone deze rondleiding en de wijnproeverij verzorgden, gaf ons op boeiende wijze interessante informatie over de aanleg en het beheer van de wijngaard met de verschillende druivenrassen die hier worden verbouwd. De aangeplante druivenrassen zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Naast zijn eigen bedrijfsactiviteiten is Marc als beheerder van de wijngaard Sint-Catharinadal actief en hij weet dan ook werkelijk alles van deze grote en groeiende wijngaard.

Na deze rondleidingen heeft de architect Pascal Grosfeld (van Grosfeld Bekkers Van der Velde Architecten), die verantwoordelijk is voor de gehele renovatie en herbestemming, ons meegenomen in de totstandkoming van de verschillende gebouwen en vertrekken in en rond het klooster. Hoe bijvoorbeeld de oude koeienstal in omgetoverd tot een indrukwekkend fraai Wijnhuis.
Fascinerend om te horen hoe werkelijk over ieder detail is nagedacht en vervolgens te zien hoe het daadwerkelijk geworden is.

Hierna gingen we van start met de wijnproeverij, waarbij Marc Mulder vol passie vertelde over de verschillende wijnen die we proefden.

Uiteraard startten we met 3 wijnen van het Catharinadal zelf. De eerste was een witte blend, hierna een houtgerijpte Chardonnay en toen een rosé uit Pinot Noir en Gamay.
De witte blend bestaat uit Auxerrois (61 procent), Pinot Blanc (31 procent) en Pinot Gris (8 procent).
Na deze witte wijnen werden 3 rode wijnen geproefd. (Merlot, Pinot Noir en een Siciliaanse Nero d’Avola)
Om de proeverij compleet te maken werden verschillende bijpassende hapjes geserveerd, die door de kok van het Wijnhuis-Restaurant de Blauwe Camer voor ons waren bereid. Een aantal aangename wijn-spijs combinaties.

Ter afsluiting werd een bezoek gebracht aan de cuverie. Indrukwekkende RVS-vaten, die klaar staan om de aanstaande oogst in op te slaan. En heerlijk ruikende eiken vaten waarin o.a. de Chardonnay van Sint-Catharinadal in wordt bewaard alvorens te worden gebotteld.

Al met al een uiterst leerzame, gezellige en aangename wijnexcursie.
We zijn benieuwd waar we de volgende keer naar toe gaan!