Wie wijn beter proeft, geniet meer!
Wijn proeven
Wijnsociëteit Oosterhout — dé ontmoetingsplek voor wijnliefhebbers.
Het leren proeven van wijn bestaat uit het bepalen van de kleur, geur en smaak. Uit de geur alleen is al een hele goede indruk van de te proeven wijn te halen. Het is echter niet zo dat de geur altijd exact gelijk is aan de smaak.
De wijn walsen
Aan de slag! Schenk wat wijn in het glas. Niet zo`n beknepen zuinig laagje, er moet voldoende zijn voor een goede indruk. Een normale proefhoeveelheid is ongeveer een derde van wat er normaal in een wijnglas geschonken wordt. Neem als eerst een snelle snuif van het glas terwijl de wijn nog stilstaat, voor een eerste indruk. Probeer daarna de wijn te “walsen” door het glas, dit doe je door de wijn met korte ronde bewegingen door het glas te bewegen. Pas hierbij wel op voor schone kleding, wijn kan een naar product zijn als het niet in de mond terecht komt. Het walsen kan in de beginfase dan ook maar beter veilig en controleerbaar door het glas op een tafel te zetten en bij de voet vast te houden en rond te draaien. In een later stadium kan dit alsnog wel losjes uit de pols. Ziet er ook best cool uit op een feestje. Ruik meteen na het walsen nog eens aandachtig aan het glas. Door het ronddraaien komt er extra zuurstof bij de wijn, waardoor je de geur veel beter kunt waarnemen. Probeer maar eens, dit werkt heel goed.
Geuren kennen en herkennen
Uit de geur is al een hele goede indruk van de te proeven wijn te halen. … Het leren proeven van wijn bestaat uit het bepalen van de kleur, geur en smaak. Uit de … Een ronde cirkel met de meest basale aromagroepen in het midden.
Snel naar de goede aroma`s in wijn. Veel wijn ruikt naar fruit. Heel logisch eigenlijk. Maar het zijn niet alleen druivenaroma`s. In witte wijn kunnen tonen van citrusfruit voorkomen, net als appels en tropisch fruit. In rode wijn komen tonen van rood fruit als aardbei, framboos, rode bes voor en ook donker fruit zoals braam, kers, pruim en zwarte bes. Dat betekent trouwens niet dat er ook daadwerkelijk citrusvruchten of aardbeien verwerkt zijn in de wijn. Het zijn chemische verbindingen die in de druif aanwezig zijn, of ontstaan tijdens het wijnmaken.
Het benoemen van datgene wat je ruikt is niet makkelijk. Geuren doen je vaak wel ergens aan denken, maar wat was dat ook alweer? Een hint van dit, een vleug van dat maar hoe heet het toch ook alweer. Een geur doet vaak denken aan een bepaalde herinnering. Vers gemaaid gras, de appeltaart bij oma in de oven, een wandeling over het strand. Maar het terughalen en benoemen is lastig. Oefening baart echter ook in dit geval kunst. Door veel te proeven zal het herkennen van de geuren steeds beter gaan. Probeer ook wat bewuster te ruiken bij het bereiden en eten van fruit en groente of het drinken van vruchtensap. Het is goed om de geuren eerst op zichzelf te kunnen herkennen, omdat er in een wijn vaak meerdere geurelementen zitten.
Het aromawiel
Een mooi hulpmiddel in deze strijd is het Aromawiel. Een ronde cirkel met de meest basale aromagroepen in het midden. In de meeste gevallen kun je de richting van een geur wel duiden, en dan kijk je in het midden van de cirkel bij welke groep je uitkomt. Bij deze groep, bijvoorbeeld fruitig of bloemig, ga je vervolgens naar de buitenkant van de cirkel voor een paar suggesties over de exacte geur binnen de aromagroep. Het leuke is wel dat iedereen gelijk heeft in dit geval. De waarneming is een persoonlijke interpretatie. Als de één bananen ruikt en de ander overtuigd is van meloen, dan is dat zo. Maar het is wel mogelijk om geuren te leren herkennen om uiteindelijk een meer eenduidige weergave van de geur te geven.
Door alleen maar aan het glas te ruiken krijg je al een goede indruk van wat je straks in de mond kunt verwachten. Maar het benoemen van datgene wat je ruikt is niet makkelijk. Een geur doet vaak denken aan een herinnering of ervaring. Door regelmatig te proeven is het mogelijk om geuren te leren herkennen en een steeds meer eenduidige weergave te geven.

De smaak van de wijn
Na de voorgaande stappen, komt de langverwachte slok om de smaak en de afdronk te kunnen beoordelen. Het proeven van een slok wijn bestaat uit drie fases. De aanzet: de smaak die je, meteen nadat de slok in je mond komt, waarneemt. Het mondgevoel: de dynamische indrukken in je mond. (o.a. bepaald door suikers, zuren en tannines). De afdronk: de smaak die na het wegslikken / uitspugen blijft hangen. We spreken van een goede afdronk als er ongeveer 10 seconden na het slikken nog een prettige smaak blijft hangen.
Het slurpen van de wijn
Bij het proeven van de wijn neem je een slok en zorg je ervoor dat je gehele tong en de rest van je mond in aanraking komt met de wijn. Om de wijn nog beter te kunnen proeven

Afdronk van de wijn
Met de afdronk van de wijn wordt de nasmaak bedoeld. Dit zijn dus de indrukken die in je mond achterblijven nadat je de wijn hebt doorgeslikt of hebt uitgespuugd. Bij een goede afdronk blijft de smaak lang hangen. De smaken en indrukken blijven dan lang in je mond.
Hier gaat het om alle indrukken van de wijn, de zuren, de tannines, de aroma’s en de structuur. Is de afdronk kort dan zal je deze na ongeveer 5 seconden kwijt zijn. Een lange afdronk kan wel meer dan 15 seconden blijven hangen.
Conclusie over de wijn
Combineer de individuele componenten die u zojuist de revue heeft laten passeren in een oordeel over de wijn. Niet alleen een algemeen (kwaliteits-)oordeel, maar natuurlijk ook of u deze lekker vindt.
Wil je je aanmelden om een keer kennis te maken en "op proef" aan een proeverij deel te nemen?
Meld je dan hier aan
Wie wijn beter proeft, geniet meer.