Terroir is een veel gebezigd begrip in de wijnbouw, met name in de Franse. Met terroir wordt niet alleen de ligging en de grondsoort van de wijngaard bedoeld, maar veel meer. Om goede wijn te maken spelen vier elementen een cruciale rol, die samen onder de noemer terroir vallen.
De elementen van terroir
- Ten eerste is de grondsoort van belang.
- Maar ook de ligging van de wijngaard ten opzichte van de zon speelt een grote rol.
- Ten derde is de keuze voor het druivenras van vitaal belang. De gekozen druivensoort moet namelijk optimaal gedijen op de grondsoort.
- Tot slot is het (micro) klimaat van doorslaggevend belang of er een slechte, middelmatige, goede of excellente wijn uit de bus rolt.
Deze vier elementen samen vormen het terroir van een bepaalde wijn.
Terroir bepaalt ook het unieke karakter van een wijn. Ervaren wijndrinkers weten dat geen enkele wijn hetzelfde smaakt.
Dat komt hoofdzakelijk door het unieke terroir, gekoppeld aan de gekozen vinificatie. Dat wil zeggen of de wijnboer bijvoorbeeld kiest voor rijping op eikenhouten vaten of in stalen vaten.
Volgens sommigen behoren ook de bacteriƫn op de keldervloer en de schimmel in de slangen tot het unieke terroir van een wijndomein. De daarin aanwezige microben hebben namelijk ook invloed op de kwaliteit van de wijn.
Het terroir is bepalend voor de wijn
Terroir bepaalt in sterke mate de verschillen tussen bijvoorbeeld wijnen uit de Bordeaux of wijnen uit de Bourgogne.
Wijnen uit de Languedoc-Roussillon of uit de Provence. Wijnen uit Corbieres of Cahors.
De kwaliteit van wijnen van een en dezelfde wijngaard kan zelfs onderling nog sterk verschillen. Wijnen van een noordhelling smaken bijvoorbeeld heel anders dan wijnen van de zuidhelling. En dat hangt dan weer nauw samen met het aantal uren zon, dat de druivenstokken heeft beschenen.
Echte wijnkenners proeven of een wijn van een en dezelfde wijngaard van de noordhelling of de zuidhelling afkomstig is.