Wie wijn beter proeft, geniet meer!

De Proeverij

De ontmoetingsplek voor wijnliefhebbers.

We komen iedere tweede woensdag van de maand bij elkaar voor een proeverij.

Jaarlijks zijn er tien proeverijen. In de zomermaanden (juli/augustus) zijn er geen reguliere bijeenkomsten. De inloop is vanaf 19:45, waarbij meestal even een drankje wordt gedronken. De proeverij start om ca. 20:00 uur. (Tijdsindicatie: 19:45-23:00 uur.)

Deze maandelijkse proeverijen hebben wisselende, specifieke thema’s, en worden georganiseerd door de leden zelf.  Beurtelings houden leden een inleiding over een wijnonderwerp, presenteren hierbij passende wijnen en leiden de proeverij. Gemiddeld proeven we hierbij 8 wijnen per proeverij.

Bij het wijnproeven gebruikt men vaak een eigen wijntaal, waarmee men de smaken en geuren van de wijn probeert zo goed mogelijk te beschrijven. Zeker in het begin is dat een jargon waar de beginnende leden aan moeten wennen.
We hebben hierover daarom op deze website meer informatie opgenomen.

Met behulp van een proefformulier kun je de kenmerken van een wijn verzamelen, beschrijven, classificeren en vervolgens er een waardeoordeel over vellen. Dat is jouw persoonlijke beoordeling van de wijn.
Smaken verschillen en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur v.w.b. wijn. Bovendien zijn er vele factoren die de smaakbeleving van wijn beïnvloeden.

Tijdens het wijnproeven wordt de wijn in een glas geschonken en wordt de kleur, geur en smaak van de wijn wordt beoordeeld. De wijn uitgespuugd in een kwispedoor of gewoon wijnemmer.
Omdat smaak zo persoonlijk is, wordt het des te ingewikkelder te vertellen hoe de smaak van een wijn is en welke smaken jij of ik hierin zullen herkennen.

Het beoordelen van een wijn op de waarde en samenstelling kan je eigenlijk alleen maar doen door heel veel verschillende wijnen regelmatig te proeven en jezelf telkens de vraag te stellen, waar een smaak- of geurimpressie het meest mee in overeenstemming is. Hoewel het kijk-, proef en ruikgedeelte heel erg persoonsgebonden is, kan het geen kwaad om je eigen bevindingen nog eens te toetsen door hierover met de medewijngenieters te praten.

Onze ervaring is, dat bij proeverijen je telkens weer moet vast stellen, dat het zeker niet eenvoudig is om de smaak en geur van een wijn te vertalen in zinnige bewoordingen, laat staan volledig te omschrijven.
En dat maakt het alleen maar interessanter.

De proeverijen vinden hier plaats:

La Cantina
Mathildastraat 21a
4901 HC Oosterhout

Wil je je aanmelden om een keer kennis te maken en "op proef" aan een proeverij deel te nemen?

Meld je dan hier aan

Wie wijn beter proeft, geniet meer.