Zo af en toe heb je het wel eens. Je drinkt een glas wijn en denkt: ‘Bah, wat een vieze wijn!’. Dit kan betekenen dat de wijn kurk bevat, oftewel een schimmel.
De wijn met de fout kurk heeft een nare, muffe geur van een natte krant, van een kurk (vandaar ‘kurk’) of een ongewassen hond.

Wat is kurk in wijn?
Kurk is de afwijking van de smaak van wijn, die wordt veroorzaakt door besmetting met een schimmel of bacterie die 2,4,6-trichlooranisol vormt (dit is een scheikundige verbinding die de kurksmaak geeft aan wijn).

Hoe ontstaat kurk in een fles wijn?
Wijn kan na botteling snel kurk krijgen. Een kurk wordt altijd met zorg gereinigd: Direct na de oogst, dan na de droging en vervolgens nog een keer voor ze op de fles gaan, waarbij ze ook worden gebleekt. Sinds een aantal jaren is ook bekend dat de schimmel die kurk veroorzaakt, ook in roestvrij stalen vaten kan voorkomen en vooral ook in oudere houten vaten.

Kurk in wijn wordt toch nog veelal veroorzaakt door de schimmel die ontstaat op de kurk van een fles wijn, daarom zijn de laatste jaren wijnen met schroefdop en een kunststof kurk een stuk populairder geworden. Het is nog wel mogelijk dat een wijn met een schroefdop of kunststof kurk kurk kan bevatten, omdat de roestvrijstalen vaten en oudere houten vaten schimmels bevatten die dit kunnen veroorzaken.

Wanneer een aangebroken fles wijn afgesloten wordt met de bovenkant van de originele kurk, kan risico lopen dat de wijn ook kurk kan gaan bevatten. Op de bovenkant van de kurk zie je nog weleens schimmels of andere viezigheid.

Hoe kun je kurk in wijn herkennen?
Het herkennen van kurk in wijn is nogal complex, vaak proeft een wijn weleens wat wrang aan, maar dit betekent nog niet dat het direct kurk bevat. Kurk in wijn herken je als de wijn ruikt naar een vochtige kelder of nat karton en als de wijn erg slecht smaakt, wat een onaangename bittere nasmaak geeft.

Ook kun je dit herkennen als de kurk van de fles wijn niet met een vaste zucht van de fles losgetrokken kan worden. De kurk moet vochtig zijn om het afbreken ervan te voorkomen. Je kunt dus aan de kurk zien of de wijnfles op de goede manier opgeslagen werd. Vaak ruikt men ook aan de kurk ter controle, deze mag enkel naar wijn ruiken en niks anders.

In welke wijnen komt kurk voor?
Kurk kan zowel voorkomen in de goedkopere als in de duurdere wijnen. Het heeft ook niets met ouderdom te maken. Wanneer je een fles wijn hebt die kurk bevat, breng deze dan (gesloten, indien mogelijk) terug naar de winkel of slijterij waar je hem gekocht hebt. Ditzelfde kun je doen als je een glas wijn met kurk hebt gekregen in een restaurant. Vaak zal de sommelier er dan bij komen om een glas te proeven van de wijn.

Mythe over kurk in wijn: Er wordt weleens gedacht dat wanneer er een stukje kurk in een glas wijn drijft, dat de wijn ‘kurk’ bevat. Natuurlijk bevat de wijn wel stukjes kurk, maar niet het soort kurk (schimmel of bacterie) die bedoeld wordt. De stukjes losse kurk komen meestal door een te droge kurk of door een slechte geopende fles wijn.