Nieuws en Achtergronden

Informatief

Er valt zo veel over wijn te vertellen…en te proeven

Griekse wijnen

Wijn was het geschenk van de god Dionysos aan de mensen. In de antieke tijd speelde Griekenland al een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijncultuur in Europa.

Lees meer

Kurk in de wijn

Zo af en toe heb je het wel eens. Je drinkt een glas wijn en denkt: ‘Bah, wat een vieze wijn!’. Dit kan betekenen dat de wijn kurk bevat, oftewel een schimmel.

Lees meer

Wat is terroir?

Met terroir wordt niet alleen de ligging en de grondsoort van de wijngaard bedoeld, maar veel meer. Om goede wijn te maken spelen vier elementen een cruciale rol, die samen onder de noemer terroir vallen.

Lees meer

Wijn en houtrijping

Wijn en eikenhout kunnen doorgaans goed met elkaar opschieten. Houtrijping wordt vaak geassocieerd met luxe en kwaliteit. Het eikenhouten vat waar de wijn in rijpt geeft de wijn extra geur- en smaakstoffen.

Lees meer

Sulfiet in de wijn?

In elke wijn zit sulfiet. Tijdens de gisting ontstaat er namelijk, naast alcohol en koolzuur, ook wat sulfiet. Wijnen zonder dit bestanddeel bestaan dus niet.

Lees meer

Zo wordt wijn gemaakt

Wijn is meer dan zomaar een drank. Het verhaal en het moment van drinken van wijn maakt het kijken, ruiken en proeven van wijn een belevenis.

Lees meer

Woordenlijst

Het lijkt voor sommige wel geheimtaal. Maar het is eigenlijk niets anders dan jargon. En dan voor wijnliefhebbers. Laat je niet misleiden, we geven hier een verklaring van de meest voorkomende wijntermen.

Lees meer