Nieuws en Achtergronden
Informatief
Er valt zo veel over wijn te vertellen…en te proeven
Bericht van het Bestuur
Het lijkt alweer lang geleden dat we zorgeloos en knus bij elkaar konden genieten van een presentatie over wijnen met het bijbehorende proeven.
Duitse wijnen
De tijd dat er voornamelijk zoete wijnen uit Duitsland kwamen is verleden tijd. Duitsland is naar grootte de vierde van de wijnproducerende landen in Europa.
Wijnexcursie Sint Catharinadal
Op woensdag 25 september 2019 verzamelden 22 deelnemers zich op het plein Sint-Catharinadal in Oosterhout voor een leuke, gezellige en leerzame wijn excursie.
Griekse wijnen
Wijn was het geschenk van de god Dionysos aan de mensen. In de antieke tijd speelde Griekenland al een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijncultuur in Europa.
Kurk in de wijn
Zo af en toe heb je het wel eens. Je drinkt een glas wijn en denkt: ‘Bah, wat een vieze wijn!’. Dit kan betekenen dat de wijn kurk bevat, oftewel een schimmel.
Wijn proeven in 5 stappen
Wijn proeven is niet moeilijk of eng. Iedereen kan het. En iedereen kan het leren.
Wat is terroir?
Met terroir wordt niet alleen de ligging en de grondsoort van de wijngaard bedoeld, maar veel meer. Om goede wijn te maken spelen vier elementen een cruciale rol, die samen onder de noemer terroir vallen.
Wijn en houtrijping
Wijn en eikenhout kunnen doorgaans goed met elkaar opschieten. Houtrijping wordt vaak geassocieerd met luxe en kwaliteit. Het eikenhouten vat waar de wijn in rijpt geeft de wijn extra geur- en smaakstoffen.
Sulfiet in de wijn?
In elke wijn zit sulfiet. Tijdens de gisting ontstaat er namelijk, naast alcohol en koolzuur, ook wat sulfiet. Wijnen zonder dit bestanddeel bestaan dus niet.
Wat is tannine in wijn?
Wijnproevers hoor je vaak praten over tannine in wijnen. Maar wat is tannine nou eigenlijk?
Zo wordt wijn gemaakt
Wijn is meer dan zomaar een drank. Het verhaal en het moment van drinken van wijn maakt het kijken, ruiken en proeven van wijn een belevenis.
Woordenlijst
Het lijkt voor sommige wel geheimtaal. Maar het is eigenlijk niets anders dan jargon. En dan voor wijnliefhebbers. Laat je niet misleiden, we geven hier een verklaring van de meest voorkomende wijntermen.
Druivensoorten
Druivenrassen en de eigenschappen van deze druiven zijn de belangrijkste smaakbepalende factoren waaraan je een wijn kunt herkennen.