De geschiedenis van de Griekse wijn is minstens 6.500 jaar oud. De oudste resten van geperste druiven werden gevonden in Griekenland.

Godendrank
Wijn was het geschenk van de god Dionysos aan de mensen. In de antieke tijd speelde Griekenland al een belangrijke rol in de ontwikkeling van de wijncultuur in Europa.
De buitenlandse overheersingen van Griekenland door de eeuwen heen heeft zijn tol geëist, maar toch zijn vele wijngebieden in Griekenland intact gebleven.
Helaas is in de jaren 60 de bekende Retsina* alle associaties met Griekse wijnen gaan domineren, maar Retsina was alleen maar een klein deel van het verhaal van de Griekse wijnen.

 

* Retsina
Al duizenden jaren geleden werd retsina in amforen bewaard die verzegeld werden met hars van pijnbomen, waardoor de wijn op natuurlijke wijze en onopzettelijk een harssmaak kreeg. Later, toen wijn in vaten en flessen bewaard werd, verdween deze harssmaak uiteraard. Om toch de oude vertrouwde harssmaak in de wijn te hebben, wordt daarom sindsdien kunstmatig hars aan de wijn toegevoegd. De harssmaak kan zeer sterk variëren per merk. Retsina smaakt volgens de liefhebber uitstekend bij elke Griekse maaltijd en wordt het best koud gedronken.

Griekse Wijnproductie
In de laatste twintig jaar heeft Griekenland een ware revolutie ondergaan waarin kwaliteit, individualiteit en geschiedenis de speerpunten zijn van een nieuwe generatie Griekse wijnproducenten, die vastbesloten zijn hun stempel op de internationale wijnmarkt te drukken. De wijnproductie in Griekenland ligt rond de vijfhonderd miljoen liter per jaar. Tien procent van de wijn bestaat uit wijn met de V.Q.P.R.D.-Kwalificatie. (Vin de Qualité Produit de Région Determinée). De rest van de wijn is tafelwijn, zowel gebotteld als wijn uit het vat. Veel wijnen die rechtstreeks uit het vat worden verkocht zijn van uitstekende kwaliteit, vergelijkbaar aan die van de V.Q.P.R.D.- wijnen. Griekenland heeft de leeftijdsindicatie van tafelwijnen wettelijk geregeld met de “Cava” aanduiding. De minimum leeftijd voor witte wijn is twee jaar en voor rode wijn drie jaar.

Griekse wijnstreken
Er zijn in Griekenland zeer vele wijnstreken. Het grootste wijnproducerende gebied van Griekenland is de Peloponessos. De wijnstreek Nemea is wegens de geografische ligging en het goede klimaat een van de beste wijngebieden ter wereld. Hier wordt de beste rode wijndruif van heel Griekenland verbouwd, de “Agiorgitiko”. Hiervan wordt de “Nemea” kwaliteitswijn gemaakt. Deze wijn heeft de bijnaam “Hercules-bloed” ontvangen, vanwege de dieprode kleur.

Het meest traditionele wijngebied van Europa is Kreta. De warme luchtstroom uit Afrika zorgt hier voor een heleboel wijnen van uitstekende kwaliteit. In de wijnstreek rond Sitia wordt de rode “Liatiko” druif verbouwd. De “Sitia” is een typisch mediterrane rode, droge wijn. In Centraal Griekenland en Evia heeft de witte Savatiana-druif het voor het zeggen. De bekende Retsina is hiervan een product. Macedonië en Thracië stonden in de oudheid al bekend om hun goede wijnen.

De bekendste variëteit van Noord Griekenland is de “Xinomavro-druif”. Hier wordt de “Naoussa” van gemaakt. De Ionische eilanden leveren voornamelijk tafelwijnen, waarvan “Verdea” de bekendste is. Kefalonia levert twee bekende zoete wijnen: “Moschatos Kefalinias” en de “Mavrodaphne Kefalinias” Op Samos wordt de witte Moschato druif veel geteeld welke een beroemde nectar levert, door het eco-systeem van het eiland en de wijze van bewerking. Hieruit ontstaan de “Samos”wijnen.

Op de Cycladen eilanden Paros en Santorini worden veel druiven geteeld. Van twee verschillende druivenvariëteiten wordt een wijn met de naam “Paros” gemaakt. De beroemde “Santorini-wijn” wordt geproduceerd in een ecosysteem dat uniek is in de hele wereld. De poreuze vulkaangrond houdt vocht vast dat ‘s nachts vrijkomt. De Asyrtiko” druif levert hier verschillende uitstekende wijnen op. Op Rhodos zijn de witte Athiridruif en de rode Mandilariadruif verantwoordelijk voor de uitstekende “Rhodos” wijnen.

Niet alleen kent het land mooie inheemse druivenrassen, zelfs de bekende soorten smaken anders. Neem bijvoorbeeld een Griekse merlot. De wijn zal puur alleen al om het terroir (combinatie van klimaat, ligging van de wijngaard en natuurlijk de grond) anders smaken.